• 53ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου

Πρόγραμμα Εξοικονόμησης Ενέργειας

Το σχολείο ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Κρήτης για τη συμμετοχή στο νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Euronet 50/50 max? Επέκταση της πρωτοβουλίας 50/50 «ξεκλειδώνουμε» τις δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας σε σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια, εκπονεί εκπαιδευτικές δράσεις.

Το EURONET 50/50 ? European Network of Education Centers «Intelligent Energy ? Europe Programme»  είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την εξοικονόμηση της ενέργειας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Στα πλαίσια του προγράμματος, πρόκειται να αναπτυχθεί ένα Ευρωπαϊκό δίκτυο από 500 σχολεία (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) και άλλα δημόσια κτίρια. Συνολικά συμμετέχουν στο πρόγραμμα σχολικές μονάδες από 9 χώρες: Ισπανία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία, και Φινλανδία.

imatge-epack-petita

Σκοποί του προγράμματος είναι:

  • Η εξοικονόμηση ενέργειας σε συνδυασμό με μικρά μέτρα συντήρησης στις σχολικές μονάδες.
  • Η αλλαγή της συμπεριφοράς των μαθητών μέσα από την εκπαίδευση, και η ενημέρωσή τους σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα.
  • Η ανάληψη από τους μαθητές ενός σημαντικού ρόλου στην ανάπτυξη ιδεών και μέτρων για εξοικονόμηση ενέργειας στο σχολείο τους.
  • Η αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών/τριών και η ενεργοποίηση του δυναμικού εντός της σχολικής κοινότητας αναφορικά με τη δυνατότητα να εξοικονομήσουν ενέργεια μέσω της αλλαγής της καθημερινής τους συμπεριφοράς.

          Με την εφαρμογή του προγράμματος οι μαθητές/τριες θα έχουν τη δυνατότητα, να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες εντός του σχολείου, να ενημερώνονται για τις δράσεις και τα αποτελέσματα όλων των συμμετεχόντων σε επίπεδο Ευρώπης σχολείων, να λαμβάνουν μέρος σε διάφορες δράσεις αναφορικά με την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος, να συνδιοργανώσουν με τα υπόλοιπα  ευρωπαϊκά σχολεία σχετικές με το πρόγραμμα εκδηλώσεις.

          Το σχολείο έχει ξεκινήσει την υλοποίηση του προγράμματος το τρέχον σχολικό έτος 2013-2014 και θα διαρκέσει μέχρι και το 2016.

Δείτε το σχετικό υλικό του Προγράμματος

? Βιβλίο στα Ελληνικά
? Οδηγός στα Ελληνικά
? Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα 50_50 max
? Δραστηριότητες σχολείων

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το Πρόγραμμα, επισκεφτείτε την παρακάτω ηλεκτρονική σελίδα: http://www.euronet50-50.eu/

ebadge_1flick-web

 

Comments are closed