• 53ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου

Εκδήλωση για την Ένωση της Κρήτης

H Περιφερειακή Διεύθυνση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Κρήτης συμμετέχει στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Βενιζέλος» για  την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, υλοποιώντας εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις σε παγκρήτιο και ανά περιφερειακή ενότητα επίπεδο.

Στα πλαίσια αυτά σας προσκαλούμε την Παρασκευή 31 Μαΐου 2013 και ώρα 19:00, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου να παρακολουθήσετε την εκδήλωση με θέμα: «Αντώνιος Βορεάδης ο Κρης: από τους πρωταγωνιστές στους αγώνες για την Ένωση της Κρήτης. 100 χρόνια από το θάνατό του».

Την εκδήλωση πρόκειται να τιμήσουν με τις ομιλίες τους, ο Βασίλειος Λαμπρινός, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, ο Κωνσταντίνος Γραμματικάκης, Δημοσιογράφος – Εκδότης της εφημερίδας «Μεσόγειος και η Λιάνα Σταρίδα, Ιστορικός ? Αρχαιολόγος.

Σημαντικό γεγονός είναι η παρουσία της γνωστής ποιήτριας και Δισεγγονής του Αντωνίου Βορεάδη Παυλίνας Παμπούδη, η οποία σε πρώτη παρουσίαση πρόκειται να διαβάσει αποσπάσματα από το έργο του «Η Κρήτη Παλαίουσα», το οποίο διδασκόταν ως αναγνωστικό στα Δημοτικά Σχολεία της Κρήτης το σχολικό έτος 1910-1911.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το θεατρικό δρώμενο «Αντώνιος Βορεάδης oΚρης», από τους μαθητές του 4ου & 50ου Δημοτικών Σχολείων Ηρακλείου και από το ιστορικό 8οΔημοτικό Σχολείο Ηρακλείου η δράση: «Ο Αντώνιος Βορεάδης και το Διδασκαλείο του Μεγάλου Κάστρου».

Παράλληλα την ίδια μέρα και ώρα 18:00-19:00 στην Πλατεία Καλλεργών, Δημαρχείο Ηρακλείου θα παρουσιαστεί από το Συγκρότημα Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου – 53ο & 54ο Δημοτικά Σχολεία Ηρακλείου, η μουσικοχορευτική εκδήλωση: «Χορεύοντας και τραγουδώντας για τη λεβεντογέννα Κρήτη». Οι μαθητές με τους κρητικούς χορούς και τα τραγούδια τους θα μας ταξιδέψουν στο παρελθόν,  στην Κρήτη των αγώνων, κάνοντας παράλληλα μία άμεση σύνδεση της ιστορίας με το σύγχρονο γίγνεσθαι.

afisa 3

Από τις 17:00 θα λειτουργεί στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου έκθεση φωτογραφικού υλικού από τα προγράμματα των σχολείων με θεματολογία την Ένωση της Κρήτης. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι η Περιφέρεια Κρήτης, το  Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο Δήμος Ηρακλείου &  Οροπεδίου Λασιθίου, τα Τμήματα Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης, οι Περιφέρειες Σχολικών Σύμβουλων Π/θμιας Εκπ/σης Ηρακλείου,  Λασιθίου, η 2η Ρεθύμνου, η Περιφέρεια Σχολικού Σύμβουλου Β/θμιας Εκπ/σης Φιλολόγων Λασιθίου, οι Διευθύνσεις Π/θμιας Εκπ/σης Ηρακλείου & Λασιθίου, η Διευθύνση Β/θμιας Εκπ/σης Λασιθίου, η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π/θμιας Εκπ/σης Ηρακλείου: «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», «Νίκος Καζαντζάκης», «Φαιστός», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λασιθιωτών Αττικής «Ο Δικταίος», & Ηρακλείου «Το Οροπέδιο» και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Οροπεδίου Λασιθίου.

Την επιστημονική και παιδαγωγική καθοδήγηση έχουν αναλάβει οι Σχολικοί Σύμβουλοι Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Κρήτης, ενώ τον συντονισμός της εκδήλωσης έχει η Σχολική Σύμβουλος 1ης Περιφέρειας Ηρακλείου Μαρία Τζενάκη.

PROGRAMMA OUT 54ο

PROGRAMMA ΙΝ 54ο

 

Comments are closed