• 53ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου

Ταινίες ? video ? animation

WP_20140129_001Ενδιαφέροντες ταινίες ? video ? animation σχετικά με το ρατσισμό και τη διαφορετικότητα:

? Τα Γυαλιά της Διαφορετικότητας – Πρόγραμμα «Είμαστε όλοι Πολίτες»

? Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ? Fundamental rights and citizenship 2007 ? 2013 με τίτλο «I AM ROMA, Changing Mindsets». Το πρόγραμμα έχει στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε θέματα διακρίσεων και την προσπάθεια απαλοιφής διαφόρων στερεοτύπων των Ρομά γενικά και ειδικότερα των παιδιών Ρομά.

? «Ειρήνη» ? Η ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα (για παιδιά 5-8 ετών)

? Ένα καταπληκτικό animation με τον τίτλο «Strange Fruit», έρχεται να δώσει απάντηση στον αν ο ρατσισμός είναι επιδημία κι αν είναι πώς μπορούμε να σταματήσουμε την εξάπλωσή του και να πολεμήσουμε το κακό στη ρίζα του.

? Γεννηθήκαμε Ελεύθεροι και Ίσοι

? Στο πλαίσιο του project «Πες την Ιστορία μου» πρόσωπο και φωνή σε τέσσερις άγνωστες ιστορίες προσφύγων δίνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα/Medecins Sans Frontieres (MSF), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου). Ο Μίτρα από το Αφγανιστάν, ο Αμάντου από την Ακτή Ελεφαντοστού, ο Σααλίμ από τη Σομαλία, και η Νασρίν (ψευδώνυμα) από τη Συρία έκαναν ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι προς την Ελλάδα, βίωσαν στη χώρα τους τον πόλεμο, τη βία, την απόγνωση και αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν αναζητώντας ένα ασφαλές καταφύγιο από ανάγκη και όχι από επιλογή. Αυτές είναι οι ιστορίες τους, που όπως πολλοί άλλοι πρόσφυγες δεν μπορούν να πουν, είτε γιατί βρίσκονται σε κάποιο κέντρο κράτησης είτε γιατί φοβούνται να τις αφηγηθούν.

? Partly Cloudy, Pixar Short Film – Τα άσπρα σύννεφα ?φτιάχνουν? παιδάκια (ζώα και ανθρώπους) τα οποία παραλαμβάνουν και παραδίδουν οι πελαργοί στα σπίτια. Ένα γκρίζο σύννεφο φτιάχνει τρομακτικά παιδάκια (κροκοδειλάκια κ.λπ.) τα οποία ταλαιπωρούν τον πελαργό που τα παραδίδει. Το γκρίζο σύννεφο νιώθει την απόρριψη προσωρινά, όμως ο πελαργός έχει άλλα.

? For the Birds, Pixar short film – Πολλά μικρά πουλάκια κοροϊδεύουν, απορρίπτουν, αποκλείουν και ασκούν σωματική βία σε ένα μεγάλο, διαφορετικό πουλί που θέλει απλά να παίξει μαζί τους. Η συνέχεια όμως θα τα εκπλήξει?

? Teach respect, UNICEF – Σύντομα διαφημιστικά της UNICEF για τον σεβασμό, όπου ένα αγόρι με πατερίτσες και ένα κορίτσι με AIDS γίνονται δέκτες κοροϊδίας και απόρριψης από συμμαθητές τους.   Πατήστε και εδώ

? Η Μικρή Μαρία – Ένα αγόρι ?αλλιώτικο? από τα άλλα έρχεται στο σχολείο. Κανείς δεν του δίνει σημασία εκτός από την μικρή Μαρία? Στο τέλος της ιστορίας το αγόρι ?φεύγει? και τότε η μικρή Μαρία αποφασίζει τι θα γίνει όταν μεγαλώσει!

? If you give a little love – Συγκινητικό βίντεο με μικρές, απλές πράξεις αγάπης και σεβασμού προς γνωστούς και αγνώστους που γίνονται ?κολλητικές?.

? Διαφημιστικό του Portuguese Commission για την 50η επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα αεροπλάνο, όπου μια κυρία κάνει παράπονο και ζητά να αλλάξει θέση.

? Schwarzfahrer (λαθρεπιβάτης) του σκηνοθέτη Pepe Danquart. Είναι μια γερμανική ταινία που έχει κερδίσει Όσκαρ ταινίας μικρού μήκους το 1994. Θέμα της η καταδίκη του καθημερινού ρατσισμού μέσα από μια ιστορία σε ένα τραμ: Ένας μαύρος νεαρός μπαίνει σε τραμ, μια ηλικιωμένη του φέρεται άσχημα και μονολογώντας προσβάλλει συνεχώς αυτόν, αλλά και τους μετανάστες γενικότερα. Στο τέλος ο νεαρός παίρνει την εκδίκησή του. Οι υπόλοιποι επιβάτες παρακολουθούν σιωπηλοί τα γεγονότα.

? Χρωμοφοβία (Chromophobia) – Μια ταινία μικρού μήκους του 1966 από τον Βέλγο δημιουργό Raoul Servais, για τον τρόπο που το ανθρώπινο πνεύμα αντιμάχεται τον φασισμό και υπερασπίζεται τη διαφορετικότητα. Μια πόλη καταλαμβάνεται από στρατιώτες, οι οποίοι απομακρύνουν όλα τα χρώματα, τα κατοικίδια και την τέχνη. Οι κάτοικοι φυλακίζονται κι ο κόκορας στην κορυφή ενός τρούλου αφαιρείται, για να αντικατασταθεί με ένα κοράκι. Κάποιοι κάτοικοι, ωστόσο, δεν μπορούν να συγκρατήσουν τις παρορμήσεις τους – ιδιαίτερα ένα μικρό κορίτσι με ένα ποτιστήρι κι ένας ζωγράφος με το πινέλο του. Από ένα λουλούδι γεννιέται ένας γελωτοποιός που προχωρά στην αντεπίθεση. Ο σπόρος θα φανεί ισχυρότερος από το ξίφος;

? Βρωμοέλληνες – Ντοκιμαντέρ από την ελληνική εκπομπή Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα που είχε γυριστεί στις Η.Π.Α. με θέμα την αντιμετώπιση των Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική στην αρχή του αιώνα. Όπως αφηγούνται επιζώντες εκείνης της εποχής και ιστορικοί, οι Έλληνες είχαν πέσει θύματα ρατσιστικών διακρίσεων και προκαταλήψεων εναντίον των μεταναστών από τις φτωχές χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Ο δημοσιογράφος της εκπομπής πρόβαλε το ντοκιμαντέρ στο Παλαιό Κεραμίδι, ένα χωριό στο νομό Πιερίας, που το 1998 απαγόρευσε την κυκλοφορία των Αλβανών μεταναστών μετά τη δύση του ήλιου, και κατέγραψε τις αντιδράσεις των κατοίκων.

? Εκπαιδευτική Τηλεόραση. Ένα Τρίγωνο στη Χώρα των Κύκλων

? Τα παιδιά μεταναστών είναι ισότιμα μέλη της ελληνικής κοινωνίας – VIDEO της Ενημερωτικής καμπάνια για το δικαίωμα των παιδιών μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα στην ελληνική ιθαγένεια, από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

? Το σουίνγκ της αλλαγής – Ταινία μικρού μήκους. Ο ρατσιστής κουρέας Harry αλλάζει τις πεποιθήσεις του ύστερα από την εμφάνιση μίας μαγικής τρομπέτας.

? Ρατσισμός, ξενοφοβία ? Στη ζυμαροχώρα

? Θα έδινες τη ζακέτα σου στον Johannes;

? Επειδή δεν συμβαίνει εδώ δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνει – Ένα βίντεο που μέσα σε 93 δευτερόλεπτα αποτυπώνει τη δυστυχία των παιδιών που βιώνουν τον πόλεμο. Σώστε τα παιδιά της Συρίας.

? Κιαλό Αμαντού, ανήλικος μετανάστης στην Αθήνα – Ένα μικρού μήκους φιλμ που προσπαθεί να περιγράψει την ζωή ενός ξένου στην Eλλάδα, τον κοινωνικό κανιβαλισμό και την φασιστική απειλή. Η ιστορία του Κιαλό είναι κομμάτι του project «Portraits of Greece in Crisis».

Darkly-Satirical-Paintings-by-Paul-Kuczynski-01

Comments are closed