• 53ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου

1η Περιφερειακή Μαθητιάδα Αθλητισμού και Πολιτισμού Κρήτης 2017

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ

 

Αγαπητοί Γονείς και Κηδεμόνες,

το τέλος της διδακτικής χρονιάς φέτος είναι και η αφετηρία μιας προσπάθειας για τη δημιουργία ενός νέου θεσμού. Πρόκειται για την πρώτη Περιφερειακή Μαθητιάδα Αθλητισμού και Πολιτισμού Κρήτης 2017, η οποία θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 29 Μαΐου και την Τρίτη 30 Μαΐου 2017 στο Παγκρήτιο Στάδιο Ηρακλείου. Για το λόγο αυτό επιτρέψτε μας να σας παρουσιάσουμε σύντομα  το μήνυμα της Μαθητιάδας.

Ο αθλητισμός, αυθόρμητα αλλά σχεδόν πάντοτε, συνδέεται με τον ανταγωνισμό για την πρωτιά και έτσι καταλήγει να ταυτίζεται με τον πρωταθλητισμό. Είναι όμως βέβαιο ότι δεν μπορούν όλοι, ψυχικά και σωματικά, να κάνουν πρωταθλητισμό. Αθλητισμό όμως μπορούν να κάνουν όλοι. Με οδηγό αυτές τις σκέψεις επιχειρούμε να αναδείξουμε τον αθλητισμό στην ευρύτερή του διάσταση. Διαλέξαμε ως εργαλείο για το σκοπό αυτό τη διοργάνωση μιας Μαθητιάδας διότι:

  • Πρώτον, η Μαθητιάδα απαιτεί μόνο συμμετοχή και διάθεση γνωριμίας με την πολύχρωμη ποικιλία των αθλημάτων που υπάρχουν ως ολυμπιακά αθλήματα σήμερα.
  • Δεύτερον, η Μαθητιάδα διαπνέεται από ένα ισχυρό πνεύμα ελεύθερης διακίνησης των συμμετεχόντων στους χώρους της, με αποτέλεσμα να παίρνει το χαρακτήρα ενός όμορφου πανηγυριού.
  • Τρίτον, οι συμμετέχοντες μπορούν να έλθουν σε επαφή με παραολυμπιακά αθλήματα και να βιώσουν τις εμπειρίες και τις ιδιαιτερότητες των παραολυμπιακών αθλητών.
  • Τέταρτον, υπάρχει επαρκής εμπειρία επιτυχημένων τέτοιων διοργανώσεων στην υπόλοιπη Ελλάδα. Την εμπειρία αυτή θα αξιοποιήσουμε όσο το δυνατό πιο δημιουργικά.

Προβάλλοντας τον αθλητισμό μέσα από τέτοιες διαδικασίες αναδεικνύουμε την στενή του σύνδεση με τον πολιτισμό και την πνευματική καλλιέργεια. Για το λόγο αυτό πέρα από το καθαρά αθλητικό μέρος υπάρχουν πολυάριθμες παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Γνωρίζουμε ότι θα απαιτηθεί μακροχρόνια και υπομονετική προσπάθεια για να εδραιωθεί αυτή η αντίληψη για τον αθλητισμό. Δηλαδή έναν αθλητισμό του ελεύθερου χρόνου, του χαμόγελου, της χαράς, ευχαρίστησης, της διασκέδασης, της υγείας και της μαζικής συμμετοχής. Έναν αθλητισμό από όλους και για όλους, «χωρίς το φόβο της αποτυχίας και το άγχος της νίκης», όπως διακηρύσσει το βασικό σύνθημα της Μαθητιάδας. Έναν αθλητισμό που θέτει στην προοπτική του το αίτημα για Μαζικό Λαϊκό Αθλητισμό.

Σας καλούμε λοιπόν να λάβετε μέρος  και εσείς με τα παιδιά σας και να μοιραστείτε τη χαρά της  προσπάθειας. Ελάτε να περπατήσετε στους χώρους της Μαθητιάδας. Να δείτε τα παιδιά σας να δοκιμάζουν -διαδεδομένα και μη- αθλήματα. Να απολαύσετε τον ενθουσιασμό τους και να εισπράξετε την ευτυχία τους. Να βρείτε παλιούς και να κάνετε νέους φίλους!

Ευχαριστούμε για την προσοχή σας και σας περιμένουμε με χαρά στη Μαθητιάδα!

ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Α? ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΜΑΘΗΤΙΑΔΑΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

 

Κυριακή 28 Μαΐου 2017

17:30   Άφιξη – υποδοχή φλόγας στο αεροδρόμιο N. Καζαντζάκης του Ηρακλείου

18:30   Άφιξη της φλόγας στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού

19:45   Άφιξη της φλόγας στο Δημαρχείο Ηρακλείου

20:00   Άφιξη της φλόγας και άναμμα Βωμού Μαθητιάδας στην Περιφέρεια Κρήτης

 

Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

08:45   10:00   Λαμπαδηδρομία από Πλατεία Ελευθερίας στο Παγκρήτιο Στάδιο δια μέσου των τειχών της πόλης

 

Παγκρήτιο Στάδιο

10:00   11:00   Τελετή υποδοχής της φλόγας- Τελετή Έναρξης

11:00   14:00   Αθλήματα (Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά), Πολιτιστικές Δράσεις, Εργαστήρια

14:00   16:00   Διάλειμμα-Σίτιση

16:00   19:00   Αθλήματα (Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά), Πολιτιστικές Δράσεις, Εργαστήρια

 

 

Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Παγκρήτιο Στάδιο

09:00   11:00   Πολιτιστικές Δράσεις, Εργαστήρια, Παραολυμπιακά αθλήματα

11.00   14:00   Αθλήματα (Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά), Πολιτιστικές Δράσεις, Εργαστήρια

 

Πλατεία Αγίας Αικατερίνης

20:30   22:00   Τελετή Λήξης -Τελετή Παράδοσης Φλόγας- Γλέντι

Comments are closed